S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Blog

Výroba medoviny, diel tretí: Príprava medoviny teplou cestou

27.09.2021

Výroba medoviny, diel tretí: Príprava medoviny teplou cestou

Čo všetko na prípravu medoviny budeme potrebovať, to sme si povedali v predchádzajúcich dvoch...

Je vinársky refraktometer vhodný na zistenie obsahu alkoholu vo víne?

30.08.2021

Je vinársky refraktometer vhodný na zistenie obsahu alkoholu vo víne?

Otázka: Dočítal som sa, že vinárskym refraktometrom môžem zistiť obsahu alkoholu vo víne – je...

Výroba medoviny – diel druhý: Príprava zákvasu

23.08.2021

Výroba medoviny – diel druhý: Príprava zákvasu

V minulom dieli sme si povedali, čo všetko na výrobu medoviny budeme potrebovať. Teraz už prejdeme...

Výroba medoviny – diel prvý: Zoznam surovín a potrebného vybavenia

16.06.2021

Výroba medoviny – diel prvý: Zoznam surovín a potrebného vybavenia

V ostatných rokoch je včelárenie čoraz obľúbenejšia kratochvíľa aj medzi ľuďmi, ktorí donedávna...

Refraktometer uľahčuje prácu včelárom

14.04.2021

Refraktometer uľahčuje prácu včelárom

Refraktometer je skvelou pomôckou, ktorú si vo veľkom obľúbili aj včelári a potravinári. Navyše...

Pulzný oximeter sa uplatní nie len v boji proti koronavírusu

02.11.2020

Pulzný oximeter sa uplatní nie len v boji proti koronavírusu

Možno ste niekedy v poslednej dobe zaznamenali zaujímavé zariadenie, ktoré sa pripne na prst a lekári...

Ako zistiť, že už je čas odviezť kvas do pálenice

21.09.2020

Ako zistiť, že už je čas odviezť kvas do pálenice

Pred odvozom kvasu do pálenice zistite pomocou refraktometra, či proces kvasenia prebehol korektne a...

Meranie cukornatosti kvasu refraktometrom so stupnicou °Bx

16.09.2020

Meranie cukornatosti kvasu refraktometrom so stupnicou °Bx

Množstvo čistej sacharózy v kvase je dôležitým indikátorom pripravenosti kvasu na vypálenie. Zistite,...

10 jednoduchých trikov, ako otestovať kvalitu medu

04.02.2020

10 jednoduchých trikov, ako otestovať kvalitu medu

Med je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka, prírodným liečivom, kozmetickým prípravkom...

Ako jednoducho zistiť obsah vody v mede

28.01.2020

Ako jednoducho zistiť obsah vody v mede

Kvalitný prírodný neupravený med obsahuje určité množstvo vody, ktoré závisí hlavne od toho, z ktorej...

Refraktometer versus hydrometer. Aký je medzi nimi rozdiel?

22.01.2020

Refraktometer versus hydrometer. Aký je medzi nimi rozdiel?

Väčšine smrteľníkov slová v nadpise tohto článku nič nehovoria. Zo stredoškolskej fyziky a chémie si...

YjUxO