S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

info@kupteraz.sk   +421918974970

Ako zistiť, že už je čas odviezť kvas do pálenice

21.09.2022

Ako zistiť, že už je čas odviezť kvas do pálenice

Pred odvozom kvasu do pálenice zistite pomocou refraktometra, či proces kvasenia prebehol korektne a či bol na alkohol premenený takmer všetok cukor.

Ľudia často využívajú svoje ovocné záhradnícke prebytky k výrobe vlastných páleniek, teda samozrejme za pomoci profesionálnych páleníc. Lenže ako zistíte, či už je váš kvas pripravený na odvoz do pálenice?

Najčastejšie slivky, ale aj jablká, hrušky, marhule a ďalšie ovocie, ktoré by sme iným spôsobom pravdepodobne ani nestihli spotrebovať, končia v sudoch na kvas, kde pomaly čakajú na svoju chvíľu. Správna príprava kvasu má ovšem svoje špecifické pravidlá, od dodržiavania ktorých závisí finálna chuť pálenky.

Pomôcť môže refraktomer

Po prípravných fázach niečo neskôr, no za predpokladu, že prebehli úspešne, sa môžeme pustiť do tých záverečných. Pred odvozom kvasu do pálenice je nutné zistiť, či celé kvasenie prebehlo korektne. Čo znamená, že bol spotrebovaný (a na alkohol premenený) takmer všetok cukor. To najúčinnejšie zistíme pomocou refraktometru, teda optického zariadenia, ktoré funguje na princípe lomu svetla a s vhodnou stupnicou nám povie, koľko cukru v kvase ešte ostáva.

Refraktometer na kvas meria koncentráciu cukrov v roztoku v jednotkách stupne Brix (°Bx), pričom na rozdiel od muštomera a ďalších alternatív ku svojmu fungovaniu nepotrebuje príliš veľkú vzorku. Stačí mu dve až tri kapky.

Prípravu kvasu treba urobiť správne

Zlú pálenku spoznáte na prvý pohľad, teda skôr na prvé ochutnanie. Okrem toho, že máva možno až príliš vysoký obsah alkoholu, býva kyslá a v hrdle nepríjemne škriabe. Prvou chybou je myšlienka, že kvas znesie všetko. No nahnité ani splesnivené ovocie doňho určite neháďžte. Rovnako aj sud na kvasenie by mal byť pred plnením dokonale vyčistený a rozhodne by nemal obsahovať zvyšky ovocia z minulého roku.

Ak sa nám chce s kvasom „hrať“, ovocie doňho popučíme či dokonca vykôstkujeme. Chápeme, však, že pri takých čerešniach by to bola práca na veľmi dlho. Ak nemáme dostatok ovocia, môžeme kvas zaliať roztokom vody s cukrom, no pravoverní výrobcovia pálenky by také počínanie považovali za hriech. Skôr by sme v tomto prípade odporúčali zmiešať svoj kvas so susedovým.

Ako dlho nám kvas vydrží?

V niektorých obciach fungujú pálenice len v určitých termínoch, napríklad pred Vianocami, no kvas vám bez problémov vydrží až do jari. Dôležité je, aby ste po ukončení procesu kvasenia zabránili prístupu kyslíka do sudu. V opačnom prípade môžete čakať, že finálny destilát bude príliš kyslý. Deň až dva odvozom kvasu do pálenice potom odporúčame vhodiť dovnútra približne 300 gramov vápenného hydrátu na 100 litrov zmesi. Kyslosť by mala zmiznúť.

Len malá poznámka na záver – pozor na to, že refraktometer ukazuje v nameraných hodnotách tak cukor ako aj necukrovú zložku. O jej korekcii sme si už ale niečo písali v článku Meranie cukornatosti kvasu refraktometrom.

 

NDFhZThmZm