S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Je vinársky refraktometer vhodný na zistenie obsahu alkoholu vo víne?

30.08.2021

Je vinársky refraktometer vhodný na zistenie obsahu alkoholu vo víne?

Otázka: Dočítal som sa, že vinárskym refraktometrom môžem zistiť obsahu alkoholu vo víne – je to skutočne možné?

Odpoveď:

Zisťovanie množstva alkoholu vo víne je témou, ktorá sa rozoberá na rôznych weboch, no evidentne medzi hobby vinármi a laikmi spôsobuje zmätok. Refraktometer na kvas totiž nemôže byť použitý na testovanie obsahu alkoholu vo víne. Respektíve, použiť ho môžete, ale obsah alkoholu vo víne ním nezistíte.
Refraktometrom môžete spoľahlivo zisťovať iba obsah cukru vo vínnom mušte alebo hotovom víne. Takže sa v zásade nelíši od toho, čo viete zmerať aj hustomerom – obidva merajú obsah cukru, nie alkoholu. Porovnaním dvoch nameraných hodnôt cukru – jednej pred kvasením a druhej po, môžete stanoviť, koľko alkoholu bolo kvasnicami vyrobené. Je to preto, že vínne kvasnice konzumujú cukor a časť z neho premenia na alkohol. Ak teda viete, koľko cukru kvasinky skonzumovali, môžete určiť, koľko alkoholu nimi bolo vyrobené.
Refraktometer ani hustomer neslúžia na zistenie obsahu alkoholu, ale umožnia vám stanoviť približné množstvo alkoholu vo vínnom mušte alebo hotovom víne porovnaním aktuálnej hodnoty obsahu cukru (stupnica Brix) s počiatočným hodnotami.
Refraktometer je mimoriadne užitočný prístroj – a v mnohých ohľadoch praktickejší ako hustomer. Napríklad tým, že môžete odčítať presné hodnoty obsahu cukru z veľmi malej vzorky – stačí len pár kvapiek. Aj vďaka tomu je ideálny na kontrolu zrelosti hrozna priamo vonku vo vinici. Stačí, aby ste vytlačili trocha šťavy z jednej bobule hrozna a zistíte, aký obsah cukru má vaše hrozno. To je veľmi praktické, keď sa chcete rozhodnúť, kedy hrozno zberať.
Naproti tomu hustomer potrebuje dostatočný objem vzorky na to, aby v nej mohol plávať. To môže znamenať aj 100 - 120 ml vína alebo muštu. Ako vidíte, na zistenie obsahu cukru s hustomerom je potrebné vynaložiť podstatne viac času a úsilia. To do značnej miery vylučuje zisťovanie cukru za pochodu, ako to môžete urobiť s refraktometrom.
Aby sme si to jednoducho zhrnuli, refraktometer je skvelá pomôcka pre každého vinára. Je veľmi praktický a poskytuje rýchly spôsob, ako určiť obsah cukru takmer kedykoľvek a kdekoľvek. Vinársky refraktometer však neslúži ako tester alkoholu. Priamo s ním nezistíte obsah alkoholu vo vašom víne. To sa dá dosiahnuť iba porovnaním nameraných hodnôt obsahu cukru (pred fermentáciou) s aktuálnymi hodnotami.
ZGJmOT